Starten met krachttraining

Als beginnend sporter is het belangrijk om een trainingsprogramma te volgen dat gericht is op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, terwijl je tegelijkertijd je lichaam de kans geeft om te wennen aan de nieuwe fysieke inspanning. 

Hieronder geven wij 7 handige tips voor het opstellen van een effectief trainingsschema voor beginners:

  1. Loop niet te hard van stapel: Als beginner moet je niet te snel te veel willen doen. Begin met een paar keer per week te trainen en bouw langzaam op. Dit geeft je lichaam de kans om te wennen aan de belasting en voorkomt blessures.
  2. Train het hele lichaam: Zorg ervoor dat je een trainingsprogramma volgt dat alle belangrijke spiergroepen traint, zoals borst, rug, benen, armen en buikspieren. Dit zorgt voor een evenwichtige ontwikkeling van je lichaam en helpt blessures te voorkomen.
  3. Focus op de basis: Concentreer je in het begin vooral op de basisoefeningen, zoals squats, deadlifts, bench presses en pull-ups. Deze oefeningen trainen meerdere spiergroepen tegelijk en zijn daarom erg effectief.
  4. Bouw langzaam op: Verhoog het gewicht of het aantal herhalingen geleidelijk aan naarmate je sterker wordt en meer uithoudingsvermogen krijgt. Dit helpt om progressie te blijven boeken en uitdagingen te blijven ervaren.
  5. Plan rustdagen: Zorg ervoor dat je ook rustdagen plant in je trainingsschema, zodat je lichaam kan herstellen. Dit helpt om blessures te voorkomen en maakt het ook gemakkelijker om je training vol te houden op de lange termijn.
  6. Pas je schema aan: Houd rekening met je eigen lichaam en past je schema aan wanneer je merkt dat je overbelast raakt. Het is beter om rust te nemen of het aantal trainingen te verminderen, dan om te blijven trainen met blessures of pijn.
  7. Raadpleeg een professional: Als je nog nooit eerder hebt getraind of als je specifieke doelen hebt, zoals spieropbouw of afvallen, kan het raadplegen van een professionele trainer je helpen bij het opstellen van een effectief trainingsprogramma.

Onthoud dat consistente inzet en geduld belangrijk zijn om progressie te blijven boeken. Door een effectief en goed uitgebalanceerd trainingsprogramma te volgen, kun je je doelen bereiken en een gezonde, actieve levensstijl ontwikkelen.

Ben je benieuwd hoe Fit by Breg jou kan ondersteunen? Plan dan een vrijblijvend gesprek in om jouw doelstellingen af te stemmen en een trainingsschema op maat te ontwerpen.